Σύλληψη δύο ατόμων για επενδυτική απάτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Στις 27 Ιουνίου 2024, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συνέλαβαν στην Αθήνα έναν 33χρονο ημεδαπό και μία 36χρονη ημεδαπή. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, καθώς και για χρήση πλαστού εγγράφου.

Σχέδιο απάτης

Σύμφωνα με την έρευνα, ο 33χρονος παρουσιαζόταν ως οικονομικός σύμβουλος και ειδικός σε επενδύσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων από τον Ιανουάριο του 2023. Προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες και τους έπειθε να συμμετάσχουν σε επενδυτικά προγράμματα, τα οποία εμφάνιζε ως αξιόπιστα και αποδοτικά. Τα προγράμματα αυτά περιλάμβαναν:

  • Επενδύσεις εγγυημένου κεφαλαίου στο χρηματιστήριο χρυσού, με χρήση ρομποτικών εργαλείων για μακροπρόθεσμο κέρδος.
  • Βραχυπρόθεσμες επενδύσεις με χρήση ειδικών λογισμικών υπερπολλαπλασιασμού κέρδους.

Ο 33χρονος διαχειριζόταν τα επενδυθέντα κεφάλαια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και έπειθε τα θύματα να πραγματοποιούν νέες καταβολές ή να επανατοποθετούν τα κέρδη για μέγιστη μακροπρόθεσμη απόδοση. Την αξιοπιστία του ενίσχυε με:

  • Βίντεο και προγράμματα λογισμικού που παρουσίαζαν τη λειτουργία των επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Πλαστά αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών.
  • Ιστοσελίδες με δεδομένα και διαγράμματα για τα επενδυτικά προγράμματα και τα κέρδη.

Συμμετοχή της 36χρονης

Η 36χρονη συνεργάτης του 33χρονου ήταν υπεύθυνη για την ανεύρεση νέων θυμάτων και τη διαχείρισή τους. Προέβαινε σε τηλεφωνικές κλήσεις ενημερώνοντας τα θύματα για τα κέρδη από τις υποτιθέμενες επενδύσεις τους.

Εξιχνίαση της υπόθεσης

Η προανάκριση εξιχνίασε πέντε περιπτώσεις απάτης, με το συνολικό χρηματικό όφελος να υπολογίζεται στα 502.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.