Αυλαία στην υπόθεση της Folli Follie: Επιβολή πολυετών ποινών κάθειρξης στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργάτες

Η υπόθεση της Folli Follie, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και τις δικαστικές αρχές εδώ και χρόνια, έφτασε επιτέλους στο τέλος της με την έκδοση των τελικών αποφάσεων.

Της: Έπη Τρίμη

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης στους πέντε καταδικασθέντες, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και δύο συνεργατών τους.

Οι Ποινές

Το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές:

  • Δημήτρης Κουτσολιούτσος: 17 χρόνια κάθειρξης.
  • Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: 11 χρόνια κάθειρξης.
  • Αικατερίνη Κουτσολιούτσου: 10 χρόνια κάθειρξης.
  • Ε.Ν. (συνεργάτης): 10 χρόνια κάθειρξης.
  • Ιωάννης Μπεγέτης (καταζητούμενος συνεργάτης): 15 χρόνια κάθειρξης.

Η διαδικασία και οι κατηγορίες

Η δίκη ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και περιελάμβανε πλήθος κατηγοριών όπως πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χειραγώγηση της αγοράς και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι πράξεις των καταδικασθέντων προκάλεσαν ζημιές που υπολογίζονται σε πάνω από 413 εκατομμύρια ευρώ​​​​​​.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναστείλει την εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, καθώς και στον συγκατηγορούμενό τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή. Ο Ιωάννης Μπεγιέτης παραμένει καταζητούμενος και δεν συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση.

Αυτή τη στιγμή, έχουν κατατεθεί αιτήματα για κατ’ οίκον έκτιση των ποινών με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο δικηγόρος του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε από το δικαστήριο, μετά την απόφαση να μην χορηγηθεί αναστολή στην έφεση, να εκτίσουν την ποινή τους στο σπίτι λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Folli Follie, μια ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και διανέμει κοσμήματα και αξεσουάρ μόδας, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην Ελλάδα. Το 2018 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία παραποιούσε οικονομικές καταστάσεις, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για τις οικονομικές της επιδόσεις, ιδιαίτερα στην αγορά της Ασίας. Αυτές οι ψευδείς δηλώσεις χρησιμοποιήθηκαν για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τις αγορές, εξασφαλίζοντας τεράστια δάνεια και αυξήσεις κεφαλαίων​​​​.

Τα επόμενα βήματα

Με την έκδοση αυτών των ποινών, το επόμενο βήμα για την Folli Follie θα είναι η αναδιοργάνωση και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας ήδη επιδιώκει την αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης​​.

Η δίκη της Folli Follie αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη δικαιοσύνη και την οικονομική ακεραιότητα στην Ελλάδα. Οι πολυετείς ποινές που επιβλήθηκαν δείχνουν τη σοβαρότητα των κατηγοριών και τη δέσμευση των δικαστικών αρχών να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους εγκλήματα με αυστηρότητα.