Έρευνα για την άγουρη εγκληματικότητα με στοιχεία και περιστατικά
Τουλάχιστον 2 με 3 περιστατικά βίας με δράστες ανήλικα αγόρια ή κορίτσια καταγράφονται καθημερινά από την Ελληνική Αστυνομία. Άλλες φορές αφορούν επιθέσεις με σκοπό την κλοπή κινητών, άλλες φορές αφορούν οπαδικά επεισόδια κι άλλες «χτυπήματα» για την κυριαρχία της περιοχής.
Δρουν σαν να πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις. Έχουν αρχηγό, υπαρχηγό, τα μέλη διακριτούς ρόλους και συνήθως βγαίνουν στους δρόμους έτοιμοι για όλα έχοντας στην κατοχή τους μαχαίρια, σιδερογροθιές και τσεκούρια ενώ στο τέλος της ημέρας επιστρέφουν στα σπίτια τους με… λεία.
Μόνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει σε 5 σοβαρά περιστατικά
Στην αιματηρή επίθεση έξω από εμπορικό κέντρο στον Άγιο Δημήτριο όπου ομάδα 10 νεαρών επιτέθηκε βάναυσα με τσεκούρι σε παρέα ανηλίκων, με έναν 16χρονο κι έναν 14χρονο να μεταφέρονται για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο.
Στην Ηλιούπολη 5 ανήλικοι δράστες προσέγγισαν και απείλησαν με μαχαίρι έναν 15χρονο και του άρπαξαν το κινητό.
Στη Νίκαια παρέα αγνώστων επιτέθηκε σε δυο 15χρονα αγόρια, τους τραυμάτισαν στα χέρια και τους άρπαξαν τα κινητά με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Κρατικό της Νίκαιας.
Στην Κηφισιά ένας 14χρονος κι ένας 15χρονος χτύπησαν ανήλικο με σιδερογροθιά, τον βιντεοσκόπησαν και απαίτησαν να προχωρήσει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του και φυσικά στο περιστατικό bullying που σημειώθηκε σε ιδιωτικό σχολείο όπου τύλιξαν γύρω από τον λαιμό ενός παιδιού πετονιά, τον χλεύαζαν και τον έβριζαν.
Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός τα περιστατικά όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται κι όλας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ανήλικη εγκληματικότητα.
Μόνο το 2022 η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 5.562 υποθέσεις με πρωταγωνιστές – δράστες παιδιά. Ειδικότερα:
- 12 υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα κατά της ζωής ( ανθρωποκτονία με δόλο ή με πρόθεση), ενώ το 2021 χειρίστηκαν μόλις ένα περιστατικό
- 390 υποθέσεις που αφορούν σωματικές βλάβες ,ενώ το 2021, 231 περιστατικά
- 1.274 υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κλοπή , ληστεία , απόπειρα κλοπής – ληστείας, φθορές ξένης ιδιοκτησίας), 101 περισσότερες από το 2021
- 82 υποθέσεις που αφορούν βιασμό ,προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποπλάνηση παιδιών και πορνογραφία ανηλίκων , 33 περισσότερες από το 2021
Στοιχεία που προκαλούν σοκ αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ηλικίας από 12 έως 17 ετών.
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, σχολιάζοντας τους αριθμούς δήλωσε πως:
«Μας προβληματίζει η αύξηση που καταγράφεται. Αυτό που έχουμε εντοπίσει σε αρκετές υποθέσεις είναι ότι τα παιδία δεν καταλαβαίνουν ότι παρανομούν, ίσως η ανηλικότητα φταίει γι’ αυτό. Ορισμένες φορές θεωρούν ότι η παράβαση τους κάνει δυνατούς στην παρέα, άλλες φορές νομίζουν ότι γίνονται ήρωες μπροστά στα μάτια των κοριτσιών κι άλλες φορές είναι θέμα επιβολής στην παρέα τους. Φυσικά δεν μπορώ να μην σας πω ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπίσει τα παιδιά να μιμούνται σκηνές που βλέπουν στο τικ τοκ ή στα τραπ τραγούδια. Έχουν αλλάξει πολύ τα πρότυπα τους. Στις καταθέσεις που λαμβάνουμε ακούμε αρκετά συχνά να μας μιλούν για εύκολο χρήμα και για παραβατικές πράξεις. Το βασικό όμως είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι εγκληματούν. Συνειδητοποιούν τις πράξεις τους τη στιγμή που καλούνται να καταθέσουν ή έξω από το γραφείο του ανακριτή»
Η Ελληνική Αστυνομία με δράσεις τόσο στα σχολεία όλης της χώρας όσο και με ενημερώσεις που γίνονται στους μαθητές απο τα τοπικά τμήματα προσπαθεί να επενδύσει στην πρόληψη.
«Η Αστυνομία κάνει διαλέξεις σε σχολεία και ενημερώνει τα παιδιά και πλέον τα προωθούμε πολύ στα 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων που έχουμε σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Προφανώς όπου χρειάζεται παρεμβαίνει η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων Αττικής αλλά και Θεσσαλονίκης. Επίσης ενημερώνουμε τα σχολεία για το bullying ενώ διοικητές τμημάτων επιχειρούν να έρχονται συχνά σε επαφή με τους διευθυντές των σχολείων του τομέας τους έτσι ώστε αν κάποιο παιδί φοβάται να καταγγείλει κάτι , να γίνει μέσω του εκπαιδευτικού και στη συνέχεια να προσεγγίσουμε το ανήλικο με τη βοήθεια των έμπειρων παιδοψυχολόγων μας».